31.12.2009

Hyvästi vanha vuosi!



Minulla ei ole ollut tapana tehdä uudenvuodenlupauksia, koska tähän ikään mennessä olen jo todennut, ettei niitä kaikista hyvistä yrityksistä huolimatta kuitenkaan tule pidettyä. En siis lupaa päivittää tätä blogia sen useammin kuin viime vuonnakaan, ja sisältökin pysynee jotakuinkin samansuuntaisena johtuen käsityö-, askartelu- ja herkkuharrastukseni satunnaisuudesta. Arki kaikkine kiireineen tulee jatkumaan entisenlaisena ja oma aika pysynee edelleen niukkana resurssina.



Uusi vuosi on kuitenkin mukava aloittaa Tanjalta lahjaksi saamani Anu Harkin Ratula - Unelmien leikekirja -opuksen parissa. Kerrassaan ihana kirja satunnaisen puuhastelijan tarpeisiin! Kiitos ystäväni tästä upeasta lahjasta.

Viimeisetkin joululahjat on vihdoin toimitettu oikeisiin osoitteisiin joten nyt voin paljastaa, että tämän postauksen kuvitus on vuoden 2009 lahjatuotantoa sukulaisille ja ystäville kansalaisopiston keramiikka- ja saippuakursseilta.

Hyvää ja Touhukasta Uutta Vuotta 2010 kaikille blogissani vieraileville!

23.12.2009

Hyvää Joulua!

Sieltä se joulu taas ilmaantui kuin yllättäen kaiken arkitohinan keskelle. Nyt on aika rauhoittua nauttimaan kuusen tuoksusta, kynttilöiden valosta, jouluherkuista ja lasten jouluriemusta. Kaikki tärkeimmät joulupuuhat on hoidettu melko vähäisellä stressillä, vähemmän tärkeät tehty vasemmalla kädellä tai jätetty tekemättä kokonaan. Ensi vuonna sitten uusi ryhdistäytyminen... ehkä :-)

Tanjan perheessä on tehty upeita muunnelmia piparitaloteemasta. Meillä ollaan vuodesta toiseen ihan perinnelinjalla - piparitalon pihalle pitää aina saada ukko, akka, kissa, nalle, pupu kurkkaamaan pensaan takaa, ruusuportti, kuusiaita sekä neljä pientä porsasta karsinaan. Tänä vuonna rakensin piparitalon myös korkkisavesta kansalaisopiston keramiikkakurssilla, ja kolmanteen piparitaloaiheiseen kuvaan pääsi pari vuotta sitten valmistunut huovutettu piparitalo (lankana Novita Huopanen, ohje muistaakseni Novita Talvi 2006 (tai 2007) -lehdestä).



Kissaemo vetäytyy joulun viettoon ja toivottaa kaikille tätä blogia seuraaville rauhallista, lumista ja tunnelmallista joulun aikaa!

7.12.2009

Itsenäisyyspäivä



Itsenäisyyspäivän perinteisiimme on jo monena vuonna kuulunut piparkakkujen leivonta. Ne ainoat oikeanmakuiset joulupiparit valmistuvat sillä ohjeella, mitä äitinikin on vuosikymmenet käyttänyt. Myös jälkeläiset olen perehdyttänyt tämän hieman hankalasti käsiteltävän mutta takuumureita pipareita tuottavan ohjeen salaisuuksiin.


Paraisten piparkakut


250 g voita
200 g sokeria
100 g siirappia
1 rkl kanelia
3/4 tl inkivääriä
1/2 tl neilikkaa
1 muna
450 g vehnäjauhoa
1/2 rkl soodaa


1. Kiehauta siirappi ja mausteet kattilassa ja jätä jäähtymään.
2. Pilko pehmeä voi pieniksi palasiksi. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää vaahdon sekaan kananmuna koko ajan vatkaten.
3. Sekoita siirappi-mausteseos voi-sokerivaahtoon ja sekoita taikina hyvin.
4. Sekoita sooda pieneen jauhomäärään ja lisää jauho-soodaseos taikinaan. Lisää seuraavaksi loput jauhot pieninä annoksina ja sekoita tasaiseksi.

Taikina saa seistä jääkaapissa useita tunteja ennen leipomista, mielellään vaikka seuraavaan päivään. Ota taikina hyvissä ajoin huoneenlämpöön pehmenemään. Kun leivot, ota kerralla vain pieni palanen taikinaa kaulittavaksi. Jauhota pöytä ja kaulin hyvin (ei kuitenkaan liikaa ettei taikina tule liian jauhoiseksi ja siten murenevaksi). Ole kärsivällinen, lopputulos palkitsee kyllä! :-)

Leivo taikinasta ohuen ohuita piparkakkuja. Paista 180-200 asteessa 5-10 minuuttia.

4.12.2009

Korttipeliä


Joulukorttin askartelu on yksi suosikkipuuhistani ennen joulua. Iloitsen kovasti siitä, että lapsetkin ovat mieltyneet askartelupuuhiin, ja nyt heistä alkaa olla jo ihan oikeasti apuakin! Olin varannut tarpeita 60 korttia varten mutta jo askartelujen alkuvaiheessa totesin, että eihän se riitä alkuunkaan... Lapsilla alkaa olla jo kavereita ynnä muita kontakteja sen verran että korttilistan pituus on hyvinkin kaksinkertaistunut!