17.7.2010

Hellepäivän herkkuja

Rakastan erilaisia kasvissosekeittoja. Syys- ja talvikaudella niitä kokkaillaan perheessämme lähes viikottain ja aina ilman sen ihmeempää ohjetta - tyhjennetään jääkaapista kaikki sopivat ainekset ja pyöristellään makua ruokakermalla, crème fraichella tai juustonlopuilla. Kesäaikaan sosekeittoja ei niin usein tule kokkailtua, mutta nyt meillä on meneillään jääkaapin tyhjennys ennen kesälomamatkaa, ja oheiset ainekset pääsivät porisemaan keittokattilaan. Lopputulos oli kerrassaan maukas ja maistui erinomaiselta myös kylmänä iltapalana.






Kesäinen kasvissosekeitto

4 pientä tuoretta punajuurta (ensimmäiset maistiaiset tämän kesän sadosta!)
3-4 porkkanaa
1/2 kukkakaali
2-3 sipulia
n. 15 cm:n pätkä kesäkurpitsaa
1/2 punainen paprika
muutama valkosipulin kynsi
4 tomaattia
1 kasvisfondikuutio
sitruunasuolaa


päälle: silputtuja sipulinvarsia ja raejuustoa



Pese, kuori ja paloittele punajuuret ja porkkanat, laita kiehumaan fondikuutiolla maustettuun veteen. Lisää kukkakaali paloiteltuna sekä sipuli ja valkosipuli. Anna kiehua hiljalleen n. 5 min. Lisää pilkottu paprika ja kesäkurpitsa sekä kaltatut tomaatit, joista on poistettu siemenet. Keitä kasvikset juuri ja juuri kypsiksi ja soseuta. Lisää muutama hyppysellinen sitruunasuolaa. Silppua annosten päälle sipulinvarsia ja tarjoile raejuuston (tai fetan) kanssa.


Illalla jatkoimme jääkaapin tyhjennystä ja grillailimme makkaraa. Tässä vaiheessa kesää makkara alkaa jo hieman kyllästyttää, joten halusin lautaselle jotain vähän ruokaisampaa salaattia. Tämä maistui myös lapsille yllättävän hyvin.




Linsseillä ja perunalla höystetty salaatti


makeaa friseesalaattia
kirsikkatomaatteja
1/2 kurkku
1/2 paprika
silputtuja sipulinvarsia
muutama keitetty peruna
n. 1 1/2 dl vihreitä linssejä
savusuolaa
pippuria


päälle: kourallinen saksanpähkinöitä



Keitä linssit pakkauksen ohjeen mukaan. Keitä ja paloittele perunat, mausta savusuolalla ja pippurilla. Pilko salaattiainekset, sekoita varovasti etteivät perunat hajoa. Riipottele salaatin päälle murskattuja saksanpähkinöitä.

14.7.2010

Hatuttaa!

On kyllä aika tympeätä istua hiljaisessa toimistossa, kun ulkona olisi vaikka mitä kesäpuuhaa odottamassa. Pitäisi parturoida villiintyneitä siperianhernepensaita, istutella uusia kasveja, seurata papujen ja kesäkurpitsojen kasvua, nyppiä kesäkukista lakastuneita kukkia... No, tämä ihmeellinen kesähelle on onneksi tehnyt illatkin niin välimerellisen lämpimiksi, että puutarhapuuhia pystyy hyvin tekemään shortseissa ja topissa vielä iltakymmeneltä. Hatuttaa silti!




Tämä hattu syntyi samalla mallilla kuin turkoosi hellehattu, eli sovita ja pura -menetelmällä. Taaskin hatusta oli vähällä tulla liian iso... Lankana on tässäkin Linie Bingo kahdessa eri vihreän sävyssä, virkkuukoukku nro 2,5. Tummanvihreää lankaa meni vähän reilu 50 g ja vaaleanvihreätä vajaa 50 g.



Enää kaksi aamuherätystä ja sitten alkaa loma, jeeeeeeeeh!

12.7.2010

Tuunattu Tupperwene


Vesileikit kuuluvat kesään - mikäpä olisikaan leppoisampaa kuin uittaa kaarnalaivaa järven rannalla helteisenä kesäpäivänä! Minulla ei oikein puukko pysy kädessä eikä ihan kotimme lähellä ole myöskään lasten leikkeihin sopivaa rantaa, joten kahluuallasleikkeihin piti kehitellä perinnelelusta vähän modernimpi versio.

Tupperwaren veneenmuotoinen eväsrasia oli kadottanut kantensa jonnekin vuosien saatossa, samoin alkuperäiseen kokoonpanoon kuuluneet pienet merimiehet ovat seilanneet jonnekin avarammille vesille. Idea veneen tuunaukseen tuli viikonloppuna, kun lopettelimme päivällistä: tiikerikatkarapuvartaat olivat herkullisia (valitettavasti pääkokki ei tullut kirjoittaneeksi ohjetta muistiin), ja katkaravut oli kaupassa tökätty valmiiksi puisiin varrastikkuihin, jotka olivat ihan selvä kopio airoista! Muoviveneen sivuihin porattiin kolme reikäparia, varrastikut pujotettiin niihin ja lyhennettiin sopivan mittaisiksi, ja kangaslaatikosta valikoitiin sopivat tilkut purjetta ja lippua varten. Masto ja lipputanko syntyivät kahdesta syömapuikosta.



Elma oli valmis neitsytmatkaansa varten!




5.7.2010

Hellehattu


Oi näitä ihania helteitä! Miten hyvältä auringon lämpö tuntuukaan pitkän talven ja kolean alkukesän jälkeen. Viime viikon sain nautiskella lasten kanssa kesäpäivien vapaudesta, ja tuon lomaviikon aikana sain valmiiksi tuikitarpeellisen hellehatun (vanhemmat käytössäni olleet ovat joko mystisesti kadonneet tai kutistuneet pesussa).




Hellehatun ohje on omasta päästä mutta hyvinkin perusmalli, virkattu kokonaan puolipylväillä, lankana Linie Bingo, jota meni lähes 100 g. Käytin virkkuukoukkua nro 2,5, jolla hatusta tuli mukavan tiivis ja napakka.

Kyllä nyt kelpaa palvoa aurinkoa!