26.10.2010

Taistelua talvea vastaan

Tälle viikolle on lupailtu lumisadetta Etelä-Suomeenkin, joten on korkea aika aloittaa valmistautuminen kylmään vuodenaikaan. Eilen vietin syyslomapäivää lasten kanssa, ja käytin päivän hyödyllisesti korjausompelemalla edellisen talvikauden vaatteita. Pipot olivat jostain syystä venähtäneet alareunastaan pesussa, joten pujottelin niihin ihan ohuet mustat kuminauhat tuomaan napakkuutta. (Yksi pipoista vilahtaa täällä, kuvia viime vuodelta täällä ja täällä.)

Musta merinovillainen neuletakkini koki viime talvena tylyn kohtalon ja kutistui liian lämpimässä vesipesussa. Minun päälleni se ei enää mahtunut, mutta tyttösistä vanhemmalle se on juuri sopivan kokoinen, vain hihat ovat hivenen liian pitkät. Neuletakki kaipasi kuitenkin pientä piristystä, joten kirjoin siihen muutamia kukkasia koristeeksi. Väritoivomus oli yksinkertaisesti "mitä tahansa muuta paitsi pinkkiä". Vaaleanpunainen kausi alkaa selvästikin olla esikoiselta kohta ohi :-)



Mitä kylmemmäksi sää tulee, sitä tuhdimpaa ja lämmittävämpää ruokaa tekee mieli. Uunimakkaraa ei tulisi mieleenkään kokkailla kesällä, syksyllä ja talvella se kyllä maistuu oikein hyvin.

Uunimakkara
(6:lle nälkäiselle syöjälle)

2 pakkausta HK:n sinistä
pari valkosipulinkynttä
suolakurkkua
juustoa (esim. punaleima-Emmental)



Poista makkaroista kuori, puolita lenkinpuolikkaat ja tee niihin 4-5 viiltoa. Laita viiltoihin juustonpaloja, suolakurkkua ja ohuita valkosipuliviipaleita. Lorauta uunivuokaan öljyä ja aseta makkarat täytteineen vuokaan (halutessasi voit kypsentää makkarat esim. kasvispedillä). Paista 200-asteisessa uunissa kunnes juusto on sulanut ja makkarat ovat saaneet väriä. Tarjoile perunamuussin kanssa.

25.10.2010

Punajuuret purkkiin


Punajuuri kuuluu ehdottomiin suosikkijuureksiini. Se maistuu herkulliselta yhdistettynä sinihomejuustoon, fetaan tai vuohenjuustoon, värjää sosekeiton upeasti ja sopii mainiosti tuomaan mehevyyttä kiusauksiin. Välillä minulle tulee melkein himo perinteisiin etikkapunajuuriin, mutta nyt vasta sain aikaiseksi kokeilla niiden tekemistä ihan itse. Pikkuinen kasvimaamme oli tehnyt punajuurisatoa lähes neljänkymmenen vaihtelevankokoisen yksilön verran, joten säästin muutaman suurimman sosekeittoa varten ja loput pääsivät etikkaliemeen maustumaan. Ohjeen katsoin suoraan punajuurisäilötepussista, joten en kirjoita sitä tähän (säilötteen lisäksi tarvitaan vettä, väkiviinaetikkaa ja sokeria).


Kahden viikon kuluttua päästään maistamaan... Näistä ei kyllä varmaan riitä joulupöydän rosollin ainaksiksi :-)

24.10.2010

Pastaa!


Kuluneella viikolla toteutimme pitkäaikaisen haaveemme ja hankimme pastakoneen. Tänään testasimme konetta ensimmäistä kertaa ja teimme lounaaksi


Tagliatellea ja savunieriäkastiketta
(6:lle nälkäiselle syöjälle)

pastataikina:

500 g durumvehnäjäuhoja*
5 munaa
(tilkka vettä)

Mittaa jauhot isoon kulhoon (tai pöydälle). Tee kuoppa jauhoihin ja riko munat jauhojen päälle. Riko munien rakenne, sekoita munat ja jauhot tasaiseksi, sileäksi taikinaksi (lisää tarvittaessa tilkka vettä, jos taikina tuntuu liian kuivalta). Anna taikinan levätä hetki. Valmiin pastataikinan voi kaulia käsin ja leikata haluttuun muotoon tai käyttää pastakonetta. Keitä pasta runsaassa vedessä, johon on lisätty suolaa. (Suolaa saa olla melko reilustikin, koska pastataikina on suolatonta.)


*Pastakoneen mukana tulleessa ohjeessa sanottiin, että osan durumvehnäjauhoista voi korvata tavallisilla vehnäjauhoilla, jos haluaa pastan olevan al dente.



Savunieriäkastike

1 pieni savustettu nieriä (n. 400 g)
1 pieni sipuli
1 valkosipulinkynsi
2 dl (ruoka)kermaa
3 tl vahvaa sinappia
2 tl kuivattua tilliä
oliiviöljyä
pippuria
(suolaa)

Kuumenna oliiviöljy kasarissa, kuullota sipuli ja valkosipuli. Lisää kuivattu tilli. Kaada sekaan ruokakerma, sekoita mukaan sinappi. Lisää pilkottu savunieriä, mausta pippurilla (ja tarvittaessa suolalla; käyttämämme kala oli melko vähäsuolaista).
Valitettavasti ruoka oli niin hyvää että se katosi lautasilta ennen kuin valokuvaus juolahti mieleen. Täytynee tehdä joskus uudestaan!
(Kastikkeesta tuli tuorepastalle melko sakeaa, seuraavalla kerralla pitää lisätä nestettä. Vaikkapa valkoviiniä?)

20.10.2010

Syystunnelmia

Blogini on viettänyt hiljaiseloa monta viikkoa. Neulerintamalta ei mitään uutta: sukkia tehtailen tasaista tahtia Sukkasatoon, ja ajattelin osallistua myös tähän tempaukseen.




Syksy on ollut tänä vuonna käsittämättömän kaunis, ja olenkin yrittänyt ahkerasti tallentaa väriloistoa kameralla niin kotinurkilta kuin kauempaakin. Pihatöitä riittäisi vielä vaikka kuinka paljon - muutama viikko sitten kipeytynyt alaselkä on harmillisesti hidastanut haravointia ja muita syyspuuhia.