Kevätaika on ollut tuttuun tapaan kiireistä säntäilyä töistä, koulusta ja päiväkodista harrastusten kevätjuhliin, jalkapalloturnauksiin ja ties mihin kissanristiäisiin. Nopeasti (alle puolessa tunnissa) valmistuvien arkiruokien kokkailu on ihan oma taitolajinsa. Meillä syödään spagettia ja jauhelihakastiketta joka viikko; siinä on herkku, joka maistuu niin lapsille kuin aikuisillekin ja joka onnistuu aina, vaikka kiireessä tulisikin vähän hutiloitua tai oikaistua. Minulla ei ole jauhelihakastikkeelle mitään vakio-ohjetta, vaan sovellan aina sitä-sun-tätä sen mukaan, mitä kaapeista sattuu löytymään. Usein piilotan kastikkeen sekaan kesäkurpitsa- tai porkkanaraastetta, kuivattuja suppilovahveroita, chilikastikkeen loppuja tai jotain muuta, mitä lapset vähän vierastavat. Jauhelihakastike on varma valinta arjen pelastukseksi, mutta välillä vaihtelu virkistää näissäkin asioissa. Kylmäsavulohi kuuluu myös niihin herkkuihin, jotka katoavat pöydästä niin isoihin kuin pieniinkin suihin aika vauhdikkaasti, ja se on herkullista myös pastakastikkeessa.
Kylmäsavulohikastike pastalle
400-500 g kylmäsavulohiviipaleita
1 sipuli
valkosipulia maun mukaan
2-3 rkl maustettua crème fraichea tai tuorejuustoa (käytin valkosipulituorejuustoa)
2 -3 dl ruokakermaa
oliiviöljyä
mustapippuria
tuoretta tilliä
Pilko sipuli ja valkosipuli hienoksi silpuksi ja kuullota öljyssä. Lisää kylmäsavulohi pieninä palasina. Rouhaise päälle mustapippuria, lisää kerma ja crème fraiche tai tuorejuusto. Hauduttele kypsäksi ja silppua päälle tuoretta tilliä. Kylmäsavulohi on usein todella suolaista, joten suolaa ei tarvitse lisätä. Tästäkin ruuasta tuli sen verran suolaista, että seuraavan päivän lounaalle laimensin sitä lisäämällä sekaan pari desilitraa kesäkurpitsaraastetta.
Kiitos reseptistä, tuota pitää joskus kokeilla! :)
VastaaPoista