22.5.2009

Villit jutut

"Olipa kerran Iso Intiaani ja Pieni Intiaani. He elelivät omassa rauhassaan kaukana metsän reunassa. Eräänä aurinkoisena kevätpäivänä Iso Intiaani kuuli kaukaisuudesta hiljalleen voimistuvaa rummutusta: "Pum-pum-pum-pum... pum-pum-PUM-PUM... pum-PUM-PUMMM!" Ja niin Iso Intiaani ja Pieni Intiaani villiintyivät hurjaan intiaanitanssiin. Iso Intiaani tömisteli jalkojaan rummutuksen tahtiin ja Pieni Intiaani kiljahteli innoissaan. He tanssivat villiä intiaanitanssiaan muskarin kevätjuhlan alkuun saakka."Ison Intiaanin hame on ommeltu pellavantyylisestä ohuesta kankaasta (Eurokankaan löytöpalasia) ja Pienen Intiaanin hame ruskeasta resorikankaasta. Molempien päähineisiin on käytetty resorikangasta, vaaleanpunaisia sulkia ja puuhelmiä. Korut on myös tehty puuhelmistä.

Helatorstaiaamu näytti harmaalta ja sateiselta (olivatkohan intiaanit tanssineet sadetanssia edellisenä iltana?), mutta onneksi iltapäivästä aurinko tuli esiin ja pääsimme puutarhapuuhiin. Riivaajapensaan juuret saivat kyytiä lapion ja rautakangen kanssa riehuneelta Villimieheltä, ja itse kärräilin kuorikatetta juhannusruusuille ja ihastelin pihamaan kukkaloistoa.Norjanangervot tuoksuvat huumaavasti.Tulppaanikausi alkaa olla parhaimmillaan.
Pikarililjoja


Puutarhamme maaperä on epäonneksemme tiukkaa savea; voimme vain haaveilla esimerkiksi englantilaisten cottage gardeneiden kuohkeasta mullasta tai välimerellisestä kasvukaudesta. Lähiseudun pupupopulaation riemuksi voikukat sentään menestyvät, ja näin alkukesän kynnyksellä yritämme hyödyntää myös runsasta nokkossatoa.Nokkosmuhennos


kulhollinen pieniä nokkosen lehtiä
1 l vettä
muutama hyppysellinen merisuolaa
2 rkl voita (tai Oivariinia)
1 pieni sipuli
2-3 rkl maustettua tuorejuustoa*
2 dl ruokakermaa
* käytin kantarellinmakuista tuorejuustoa, ja se sopi tähän erittäin hyvin

Saksi nokkoset pieneksi silpuksi. (Ehkä ne olisi hyvä myös huuhdella ensin, mutta luotin siihen että omalta pihalta kerätyt nokkoset ovat muutenkin riittävän puhtaita.) Kuumenna vesi kiehuvaksi, lisää suola ja keitä nokkosia n. 10 minuuttia.

Sulata voi kasarissa. Silppua sipuli hienoksi ja kuullota. Kaada nokkosten keitinvesi pois ja kumoa nokkossilppu kasariin. Lisää tuorejuusto ja kerma ja anna hautua miedolla lämmöllä.

Herkullista kalaruuan (esim. savukirjolohen tai -siian) ja perunoiden kanssa tarjottuna!


2 kommenttia: