21.11.2010

Pajunpunontaa

Osallistuin viikonloppuna kansalaisopiston pajunpunontakurssille, minkä kyllä huomaa käsistä: sormenpäät hellänä, kynnet riekaleina, ranteet jäykkinä ja hartiat jumissa. Mutta mitäpä sitä valittamaan, kun kurssilla kuitenkin oli tosi mukavaa ja sain aikaiseksi paljon kivoja ja hyödyllisiä esineitä.


Olin varustautunut pajukurssille kahdella omenapuusta leikatulla oksanhaaralla, joista tein oksanhaarakorit. Kurssin vetäjä ehdotti, että niihin voisi jouluksi laittaa vaikka punaiset silkkinauhat koristeeksi ja täyttää korit omenilla, pähkinöillä tai joulukarkeilla. Pääsiäisenä sitten keväisen väriset nauhat ja koristeeksi pääsiäismunia tai tipuja... Nämä olivat helppoja ja nopeita tehdä ja onnistuivat mielestäni tosi hyvin.Tähtiä ei taida syntyä millään alalla ilman ponnistelua, harjoittelua, itkua ja hammasten kiristystä. Ainakin tämän pajutähden tekeminen oli yllätättävän hankalaa! Tähti näyttää jotenkin niin simppeliltä: sidotaan vaan muutama pajunippu solmuilla yhteen ja siinä se. Oikeasti nuo sakaroiden japanilaiset solmut olivat viheliäisen hankalia! Keskustan jumalansilmät onnistuivat sentään vähän vähemmällä tuskailulla. Yksi tällainen tähti sai riittää, vaikka ensin olinkin suunnitellut tekeväni niitä useammankin vaikkapa joululahjoiksi...
Sunnuntai-iltapäivän käytin kaaospunonnan harjoitteluun. Kaaoskori rakennettiin viidestä lehdykästä ja pohjaympyrästä, jotka yhdistettiin ensin rautalangoilla toisiinsa. Työn edetessä rautalangat poistettiin ja lehdykät sekä pohja täytettiin punomalla ohuita pajuja sikinsokin. Korista tuli ihan hauskannäköinen, ja se päätyi välittömästi sohvapöydälle hyötykäyttöön eli lankojen säilytykseen.

8 kommenttia:

 1. Tosi hienoja olet punonut! Olen ollut joskus lyhyellä kurssilla, jossa opin pajukartioiden tekemisen. Se oli niin kivaa.
  Uskon, että nuo solmut olivat haastavia, hienosti selvisit.

  VastaaPoista
 2. Hauskoja koreja!
  Tähti kieltämättä näyttää yksinkertaiselta, mutta niinhän se usein on, että todellisuus on aivan toista. Ja sitten joku monimutkaisemman näköinen juttu onkin ihan helppo.
  Hauskaa joulun odotusta!

  VastaaPoista
 3. Onpas syntynykkin hienoja, tuo alin kori on ihana, myös tähti on kiva.:)

  VastaaPoista
 4. Kauniita! MInäkin olen aina himoinnut pajujen punontaa ja kokeillutkin ihan omasta päästäni muutamia kokeiluja...
  Keväisin iskee aina vietti pajuihin...
  Jospa taas ensi keväänä saisin pajuja jostakin ja kokeilisin...

  VastaaPoista
 5. olin hakemassa pajunpunontaohjeita. Kerroit aivan totuudenmukaisesti minkälaista punonta on! aika kivan näköisiä olet saanut aikaiseksi.

  VastaaPoista
 6. Kannattaa hommata jotkut tukevat näppylähanskat pajuhommiin ja hyvät työkalut, niin sormet ja niskat kärsivät huomattavasti vähemmän. Itse olen soveltanut työkaluiksi mm. pajun päättelyssä pujotusvälineeksi vanhaa tylsäksi kulunutta kapeaa ruuvimeisseliä ja tiivistystyökaluksi sähköteipillä päällystettyä vanhaa lättänää viilaa. Ennen niitä mullakin paikat lauloivat hoosiannaa, mutta työvälineiden ja tekniikan kehittyessä homma on alkanut käydä jo iisimmäksi ja nopeammaksikin. Parhaiten tietty oppii, kun itse kerää materiaalit luonnosta, niin kehittyy myös silmä keräämiseenkin, kun tietää mitä aikoo tehdä.

  VastaaPoista
 7. Niin, piti mainita vielä että, todella hienoja töitä ensimmäisiksi! Jälki on tasaista ja kaunista. Kiva idea tuo kahvallinen vati, en ole sellaista missään ennen noin toteutettuna havainnutkaan! Tsemmpiä!

  VastaaPoista