19.9.2011

Hunajainen salaatinkastike

En ole kovin innokas salaatinkastikkeiden käyttäjä. Kaupasta saatavia myydään liian suurissa pulloissa (niitä tulisi kuitenkin käytettyä vain kerran tai pari), ja etenkin arki-iltaisin lapsiperheen salaatiksi välttävät useimmiten kurkku ja tomaatti - usein vielä mahdollisimman helpossa muodossa eli kirsikkatomaatteina tai miniluumutomaatteina.

Rakastan kaaliraastetta ja porkkanaraastetta! Ananas sopii mainiosti kaalin seuraksi, tai hapan puolukka (kokonaisena tai survottuna), appelsiini puolestaan porkkanan pariksi. Aina noita lisukkeita ei kuitenkaan ole tarjolla silloin kun tekisi raastetta mieli, ja jotain mehevyyttä pitäisi raasteeseen kuitenkin saada. Viime viikonloppuna olin kansalaisopiston Keskiajan hoitavat yrtit -kurssilla, jolla tehtiin tuoreista ja kuivatuista yrteistä kosmetiikkaa, jalkakylpyjä, teetä, leipää ja salaattia. Ensimmäisenä päivänä hääräsin keittiössä salaatin parissa, ja kehittelin tarjolla olleista aineksista tällaisen sangen maistuvaksi osoittautuneen salaatinkastikkeen (määriä en mitannut):

Salaatinkastike 

oliiviöljyä
sitruunamehua (joko tiivistettä tai tuoreesta sitruunasta puristettua)
kuivattua kirveliä ja kynteliä (tai muita yrttejä maun mukaan)
hienoa merisuolaa
hunajaa

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja kaada kastike raasteen tai salaatin sekaan. Sekoita hyvin.

(Voit myös pilkkoa sipulia ja sekoittaa silpun marinoitumaan salaatinkastikkeeseen, ja sekoittaa marinoidun sipulisilpun valmiin salaatin sekaan.)

2 kommenttia:

  1. Minä maustan usein muutaman ruokalusikallisen öljyä tipalla etikkaa, suolaa, sokeria, tilliä, persiljää, basilikaa tms. Hunaja varmaan pehmittäis makua mukavasti. Joskus pirskottelen vaan pelkkää öljyä salaatin päälle.
    Porkkanaraasteeseen laitan rusinoita ja vähän appelsiinimehua. Valtavan hyvää kun antaa maustua muutaman tunnin.

    VastaaPoista
  2. Mä tykkään myös (viini)etikasta salaatinkastikkeissa, mutta lapsille se ei vielä ainakaan ole oikein maistunut. Tuota hunajaista salaatinkastiketta pitivät hiukan liian makeana, mutta ajattelin silti säännöllisin väliajoin lisäillä sitä salaattiin, hunajassa kun on ihanan maun lisäksi C-vitamiinia.

    Rusinoista en itse erityisemmin välitä. Ne ovat hyviä kuivina (esim. myslissä) mutta nesteistä turvonneina yök (esim. sima, maksalaatikko, porkkanaraastekin...) :-)

    VastaaPoista