6.6.2009

Äidin ja lasten kotipäivä



Perheen laulumies suuntasi tänään Tampereelle heti aamusta. Sain sentään köllötellä sängyssä aamukahvin tuoksuun saakka, mutta sen jälkeen päivä olikin melkoista juoksemista diplomaatin roolissa. Tähän sangen touhukkaaseen päivään on mahtunut mm. imurointia, trikookuteiden leikkaamista (miehen vanhat kalsarit uusiokäyttöön...), kiisselin keittelyä, perusruuanlaittoa, saunomista ja ulkoilua ihan liian viileässä kesäsäässä. Ulkoilutunnelmia kyllä hieman kuumensi kahden sporttisimman lapsukaisen pesäpalloepisodi, josta seurauksena oli nuoremmalle palloilijalle haava ja mustelma silmäkulmaan. Onneksi selvittiin itkulla ja säikähdyksellä!




Lounaaksi söimme sosekeittoa, johon sai kätevästi ujutettua mm. Koskenlaskijaa, joka ei lapsille muuten oikein maistuisi. Myös kaikenlaiset maustettujen ranskankermojen, tuorejuustojen yms. loput sopivat erinomaisesti sosekeittojen mausteeksi.

(Jostain ihmeen syystä leipäkuutiot näyttävät tuossa keiton päällä ihan tonnikalanpaloilta :-o Eikä parsakaalisosekeitto ole kyllä muutenkaan mitenkään erityisen valokuvauksellista ruokaa.)

Parsakaali-kesäkurpitsasosekeitto


1 parsakaali
½ kesäkurpitsa
1 sipuli
n. 5 cm:n pätkä purjoa
n. 1/3 Viherpippuri-Koskenlaskijasta
pari kauhallista eilisestä yli jäänyttä perunamuusia

vajaa 1 l vettä
yrttiliemikuutio (esim. Provençale)
yrttisuolaa

päälle:
paahtoleipäkuutioita


Kuumenna vesi kiehuvaksi. Lisää yrttiliemikuutio ja pilkotut kasvikset. Keitä kypsiksi, soseuta, lisää perunamuusi ja Koskenlaskija. Kuumenna kunnolla ja sekoittele niin että juusto sulaa hyvin. Mausta tarvittaessa yrttisuolalla. Tarjoa paahtoleipäkuutioiden ja tuoreen leivän kera.




Iltapäivällä keittelin kiisseliä valmiiksi iltapalaa varten.


Kirpeä kesäinen marjakiisseli


¾ l raparperi-karpalomehua
2 dl mansikkasosetta
2 dl puolukkahilloa

suurustamiseen:
1 rkl perunajauhoa
pieni tilkka vettä tai mehua


Kuumenna mehu kiehuvaksi. Sekoita perunajauhot pieneen nestetilkkaan ja valuta seos ohuena nauhana mehun sekaan. Odota, että mehu kiehahtaa uudestaan ja ota sitten heti kattila pois levyltä. Sekoita marjat mehun sekaan. Ripottele pinnalle vähän sokeria. Tarjoa jäähtyneenä.

(Tämä herkku katosi iltapalalla viimeistä puolukkaa myöten. Lapsemme ovat selvästikin enemmän kirpeänhappamien kuin ylimakeiden kiisseleiden ystäviä.)

Päivälliseksi söimme porsaan pihvifileetä (valmiissa kermamarinadissa, ihan ok vaikkei mitään erityistä gourmet'ta tietenkään), pastaa, lasten mieliksi porkkanalettuja ja vaihteeksi vähän erilaista salaattia jokapäiväisen tomaatti-kurkku-paprika-salaatin sijasta:



Raikas salaatti

n. 1/2 jääsalaatti
2 pientä hapanta omenaa
kourallinen auringonkukan-, kurpitsan- ja pinjansiemeniä
1 rkl pakastettuja tyrnimarjoja

Tälle salaatille sopisi erinomaisesti jokin öljy-viinietikkakastike, mutta nyt en jaksanut ruveta sellaista sekoittelemaan, joten salaatti tuli nautittua ihan pelkältään. En ole koskaan ollut mikään suuri salaatinkastikkeiden ystävä, mutta kesäisin aina välillä kaipaan öljypohjaisia kastikkeita etenkin silloin, jos salaatti on jonkin kevyehkön ruuan lisukkeena.




Vielä muutama tunnelmointikuva puutarhasta. Nyt alkaa olla se aika vuodesta, kun kasviparat saavat tosissaan taistella elintilasta rikkaruohojen kanssa. Onneksi osa suosikeistani on helppohoitoisia: orvokit kaipaavat vain säännöllistä nyppimistä, lemmikit leviävät itsestään ja juhannusruusut kukoistavat hoitamattominakin.




Tunnistaako joku, mitä nämä monivuotiset oranssit kaunottaret ovat?


Kultasade on puhkeamaisillaan kukkaan.

2 kommenttia:

  1. Tuo oranssikukkainen perenna taitaa olla tulikellukka. Luonnonvaraisena esiintyy yleisesti sen sukulaista ojakellukkaa.

    VastaaPoista
  2. Tyrmäävän upeita kukkia ja herkullisia ruokia.

    VastaaPoista