17.7.2010

Hellepäivän herkkuja

Rakastan erilaisia kasvissosekeittoja. Syys- ja talvikaudella niitä kokkaillaan perheessämme lähes viikottain ja aina ilman sen ihmeempää ohjetta - tyhjennetään jääkaapista kaikki sopivat ainekset ja pyöristellään makua ruokakermalla, crème fraichella tai juustonlopuilla. Kesäaikaan sosekeittoja ei niin usein tule kokkailtua, mutta nyt meillä on meneillään jääkaapin tyhjennys ennen kesälomamatkaa, ja oheiset ainekset pääsivät porisemaan keittokattilaan. Lopputulos oli kerrassaan maukas ja maistui erinomaiselta myös kylmänä iltapalana.






Kesäinen kasvissosekeitto

4 pientä tuoretta punajuurta (ensimmäiset maistiaiset tämän kesän sadosta!)
3-4 porkkanaa
1/2 kukkakaali
2-3 sipulia
n. 15 cm:n pätkä kesäkurpitsaa
1/2 punainen paprika
muutama valkosipulin kynsi
4 tomaattia
1 kasvisfondikuutio
sitruunasuolaa


päälle: silputtuja sipulinvarsia ja raejuustoa



Pese, kuori ja paloittele punajuuret ja porkkanat, laita kiehumaan fondikuutiolla maustettuun veteen. Lisää kukkakaali paloiteltuna sekä sipuli ja valkosipuli. Anna kiehua hiljalleen n. 5 min. Lisää pilkottu paprika ja kesäkurpitsa sekä kaltatut tomaatit, joista on poistettu siemenet. Keitä kasvikset juuri ja juuri kypsiksi ja soseuta. Lisää muutama hyppysellinen sitruunasuolaa. Silppua annosten päälle sipulinvarsia ja tarjoile raejuuston (tai fetan) kanssa.


Illalla jatkoimme jääkaapin tyhjennystä ja grillailimme makkaraa. Tässä vaiheessa kesää makkara alkaa jo hieman kyllästyttää, joten halusin lautaselle jotain vähän ruokaisampaa salaattia. Tämä maistui myös lapsille yllättävän hyvin.




Linsseillä ja perunalla höystetty salaatti


makeaa friseesalaattia
kirsikkatomaatteja
1/2 kurkku
1/2 paprika
silputtuja sipulinvarsia
muutama keitetty peruna
n. 1 1/2 dl vihreitä linssejä
savusuolaa
pippuria


päälle: kourallinen saksanpähkinöitä



Keitä linssit pakkauksen ohjeen mukaan. Keitä ja paloittele perunat, mausta savusuolalla ja pippurilla. Pilko salaattiainekset, sekoita varovasti etteivät perunat hajoa. Riipottele salaatin päälle murskattuja saksanpähkinöitä.

1 kommentti: