2.8.2010

Syntymäpäivän juhlintaa


Ystävälläni Ketturouvalla ja minulla on syntymäpäivät heinä-elokuussa vajaan viikon välein, ja olemme ylläpitäneet säännöllisen epäsäännöllistä yhteisjuhlaperinnettä jo 15 vuoden ajan. Tänä vuonna säät sallivat retkeilyä ja leiriydyimme muutamaksi tunniksi Sääksin ihanalle hiekkarannalle nauttimaan kesän helteestä ja lasten vesileikkien katselusta. Eväinä meillä oli ainakin


- hirvenpaistia ohuina viipaleina
- kanankoipia ja -siipiä
- pastasalaattia
- voileipiä (paria eri sorttia)
- nakkeja ja lihapullia
- dippikasviksia ja valkosipulidippiä
- jääteetä
- kuohuviiniä


Suurin osa tarjottavista oli helposti valmistettavia ja näppärästi mukaan otettavia, lapsillekin maistuvia herkkuja. Tavalliset ruispalat saivat vähän piristystä chilikastikkeesta ja sipulista:




Retkeilijän ruispalat
(1-2 leipää per syöjä)


ruispaloja (tai Reissumiestä)
voita
n. 1 dl makeaa chilikastiketta
1/2 sipulia
1-2 keitettyä perunaa viipaleina
tuoretta basilikaa

Sekoita chilikastike, sipulisilppu ja basilika tasaiseksi tahnaksi. Voitele leivät (molemmat puoliskot), levitä päälle chilitahnaa ja asettele leipäpalalle 1-2 perunaviipaletta. Paina toinen leivänpuolisko kanneksi. Anna maustua jääkaapissa noin tunti ennen tarjoilua.

Rantaretken jälkeen tulimme vielä meille nauttimaan kakkukahvit. Leipomani vadelmakakku katosi viimeistä murua myöten eikä ihme, se oli taivaallisen hyvää vaikka itse kehunkin :-)



Suklainen vadelmakakku

kakkupohja
(ohje: Pyöräniemi ym. (1984) : Kotitalous 7, s. 113, Suklaatorttulevy)

4 munaa
1 1/2 dl sokeria
2 rkl kaakaojauhetta
1 rkl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

kostutukseen:

appelsiini- tai sitruunamehua

täytteeksi:

vatkautuvaa vaniljakastiketta
valkoherukkahilloa

koristeeksi:

tuoreita vadelmia
kermavaahtoa

Pane uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Mittaa jauhot, kaakaojauhe ja leivinjauhe valmiiksi. Riko munat kulhoon ja lisää sokeri, vatkaa kovaksi vaahdoksi. Lisää jauhoseos siivilän läpi ja kääntele taikinaa varovasti kaapimella. Kaada taikina voideltuun, korppujauhotettuun vuokaan ja paista kypsäksi (kokeile kypsyyttä esim. hammastikulla). Kumoa kypsä kakku lautaselle ja anna jäähtyä ennen kuin leikkaat kakun 2-3 osaan. Kostuta kakkukerrokset, täytä ja koristele kakku.

Tavallisesti viimeistelen marjakakut hyytelösokerista tehtävällä kiilteellä, mutta nyt oli vähän kiire joten kiille sai jäädä. Jotta vadelmat pysyisivät kakun päällä, levitin päällimmäisen kakkukerroksen päälle hieman vaniljavaahtoa ja asettelin vadelmat vaahdon päälle.

3 kommenttia:

  1. Ai tännekö nuo ihanat neitoprehot lennähti, niitä olen minäkin kuvaillut paljon tänä kesänä muuten.
    Nams, mikä kakku, suklaata ja vadelmaa, ihastuttavaa :)

    VastaaPoista
  2. Onnittelut näin jälkikäteen :-)

    VastaaPoista
  3. Mekin oltiin tässä taannoin Sääksin rannalla piknikillä :-) Onnea nimipäiväsankarille!

    VastaaPoista