3.8.2010

VierasaitassaVanhemmillani on ollut vuodesta 1993 saakka kesämökki Laukaassa, Keski-Suomessa. Mökki on saaressa, ja siirtyminen autosta tavaroiden kanssa rantaan venekyytiä odottamaan on muodostunut rauhoittavaksi siirtymärituaaliksi arjen hyörinästä rentouttavan alkeellisiin mökkipuuhiin. Mökillä ei alkuun ollut sähköjä ollenkaan, mutta nyttemmin olemme päässeet nautiskelemaan aurinkosähkön ylellisyydestä. Erityisesti loppukesän hämärinä iltoina sähkövalo on tervetullut lisä öljylamppujen ja kynttilöiden lepattavista liekeistä tulevalle tunnelmalliselle valolle.
Lapsetkin ovat jo kokeneita mökkeilijöitä - heidät kaikki on kylvetetty mökkisaunan löylyissä ensimmäisenä kesänään, ja verkonlaskuun ja -nostoonkin ovat kaikki kuopusta lukuunottamatta jo päässeet osallistumaan. Jokainen nautiskelee mökin rauhasta omalla tyylillään - yksi kirjoihin uppoutuen, toinen auttaen pappaa kaikissa "oikeissa töissä", kolmas piirrellen ja haaveillen, neljäs kivillä kiipeillen ja hiekkakakkuja taputellen.
Mökin nukkumatilat ovat melko rajalliset; itse mökkiin mahtuu mukavasti puolentusinaa yöpyjää ja aittaan pari. Niinpä mieheni ja minä ilahduimmekin tavattomasti, kun viimeisimmällä mökkilomalla vanhempani olivat järjestäneet meille (kenties syntymäpäiväni kunniaksi) kerrassaan mukavan yllätyksen: pääsimme majoittumaan mökkinaapureiden ylelliseen hirsiaittaan! Aitta oli sisustettu viehättävästi, rantakallioilta oli suloista pulahtaa vilpoiselle yöuinnille, ja aamulla oli ihanaa herätä tuulen suhinaan kaislikossa. Todellista laatuaikaa kahdestaan :-)

Prinsessa ja trubaduuri

Tule ikkunan taa,
tule varpaillas,
lyö ruutuhun höyhenellä!
Minä kuuntelen,
minä kuuntelen
käsi väristen sydämellä!

Tule ikkunan taa,
mut varpaillas!-
Täällä vahditaan tyttöjen unta.
Kuka uskaltaa
luo prinsessain,
sitä uhkaa valtakunta.

Tule ikkunan taa,
tule varpaillas,
lyö ruutuhun höyhenellä!
Minä kuuntelen,
minä kuuntelen
käsi väristen sydämellä!

- Einari Vuorela -

4 kommenttia:

 1. Kaunista! mökkielämä on kyllä ihanaa. Miehen vanhemmilla on mökki, tänä kesänä jäi sinne meno, mutta ehkä ensi kesänä sitten taas.. :) kyllä sinne voi mennä ympärivuoden, mutta mun mielestä kesämökkeily on kuitenkin parasta.. <3

  VastaaPoista
 2. Samaa mieltä saden kanssa, mökkeily on kivaa.
  Kivoja tavaroita ja kesän marjoja, ihanaa :)
  Ihana runo lopuksi:)

  VastaaPoista
 3. Ihania kuvia!
  Ihan tässä pääsee nauttimaan tunnelmasta.

  VastaaPoista
 4. Kiitokset kommenteistanne!

  Mökkeily on kyllä taivaallisen ihanaa: miten arkiset puuhat alkeellisissa olosuhteissa voivatkaan olla niin rentouttavia? Eikä missään ole parempia löylyjä kuin mökkisaunassa (saunomisennätykseni 1990-luvun alkupuolelta on kuusi tuntia...)

  VastaaPoista