4.6.2011

Karkkipussi

En ole oikein ompelijaluonne. En kykene hahmottamaan ohjeita muutamalla silmäyksellä, ja työn edetessä monesti kaipaisin täsmällisempiä neuvoja kuin mitä kaavoihin ja selostuksiin on kirjoitettu. Olkoon nyt esimerkkinä vaikka "kiinnitä vetoketju" - minulle ei intuitio kerro esimerkiksi sitä, mille etäisyydelle reunasta vetoketju pitäisi ommella.

No joo. Tämä äskeinen purkaus olkoon johdantona Erään Jännittävän Ompeluprojektin esittelyyn. Olen käynyt muutaman kerran istumassa kansalaisopiston tilkkutyökurssilla, jossa on tehty enimmäkseen kierrätysmateriaaleja hyödyntäen kaikenlaisia hauskoja töitä. Pieni vetoketjullinen pussi karkkipapereista kuulosti kerrassaan mainiolta idealta, ja ohjekin vaikutti aika selkeältä. Tai niinhän minä luulin...

Vaikeudet alkoivat jo vaiheessa 1) sopivien karkkipapereiden löytäminen. Olisin halunnut käyttää Fazerin Parhaiden Kiss-Kiss -karkkipapereita, mutta ne olivat tarkoitukseen aivan liian ohuita. Repesivät jo siinä vaiheessa, kun vasta kuorin karkkeja papereistaan... (hillitön makeannälkä EI ollut syynä!) Vaihtoehdoksi 2) valikoituivat Omar-kermakarkit, joiden paperit miellyttivät minua väriltään ja tuntuivat kestävän vähän kovakouraisempaakin käsittelyä...

3) En ehtinyt silittää karkkipapereita ennen tilkkukurssin seuraavaa kokoontumista. Olisi ehkä kannattanut, koska ryppyisiä papereita oli tosi hankala käsitellä. Erityisen hankalaa ne oli 4) saada silitettyä kiinni applikaatioharsoon. Uhhuh. Siinä vaiheessa melkein jo luovutin - joko paperit eivät tarttuneet harsoon ollenkaan tai sitten ne vinksahtelivat miten sattuu (eipä sillä että olisin edes pyrkinyt tekstien täydelliseen kohdistamiseen).

5) Kristallimuovin tikkaaminen karkkipapereihin sujui suht helposti, mitä nyt muovi pyrki menemään ruttuun mutta lopputulos oli ihan OK, ja ihmeekseni 6) sain applikaatioharson riekaleetkin aika hyvin irrotettua karkkipapereista. 7) Seuraavaksi piti kiinnittää edellämainitut vuorikankaaseen ja vanuun (poikkesin ohjeesta ja käytin ohuehkoa fleeceä). OK... pientä ryppyilyä mutta ei mitään sen pahempaa.

Sitten huolittelemaan reunoja vinonauhalla. VINONAUHALLA? Ai niin, minunhan piti ostaa sitä mutta unohdin! Mikäs nyt neuvoksi? Sain varsinaisen älynväläyksen ja 8) päätin kokeilla huolitteluun silkkinauhaa. Voi huokaus! Värinsä puolesta aivan täydellistä mutta leveyttä olisi saanut olla vähintäänkin sentin verran enemmän eikä se silkkinauhan liukkaus varsinaisesti helpottanut käsittelyä... Mutta taistellen ja hammasta purren sain kuin sainkin nauhan ommeltua kiinni. Sitten se 9) vetoketjun kiinnittäminen. Aikani vetoketjua ja pussukan aihiota käsissäni pyöriteltäni sain kuin sainkin vetoketjun asettumaan työhön loogisesti (jos nyt nuoalussa tuskailemani etäisyysmitat unohdetaan...).

10) Viimeistelyvaiheen ohjeiden tulkintaan tarvitsinkin sitten jo mieheni apua, kun en kerta kaikkiaan hahmottant, että miten päin kappaleen reunoja piti taivutella. Ja taas piti 11) huolitella... sillä silkkinauhalla :-)

No, tulipahan tehtyä! Taisi kyllä jäädä ainoaksi tällaiseksi kokeiluksi... vaikka jossain vaiheessa innostuksen huumassa ajattelinkin, että näitähän voisi tehtailla vaikka sukulaisille ja ystäville joululahjaksi. Jospas ei kuitenkaan... :-)

5 kommenttia:

 1. Minua on aina kiinnostanut karkkipapereiden käyttö omeplumateriaalina, mutta sinun kokemuksesi perusteella kuulostaa kyllä aika vaikealta?! Ja pelkkä ajatus silkkinauhan käyttämisestä vinokaitaleen sijasta sai aikaan tuskanhien...

  Lehtien ompeluohjeet ovat usein aika ylimalkaisia ja oletuksena on, että perustaidot ja vähän enemmänkin on hallussa. Ottobre-lehti on poikkeus; siinä on yleensä joka lehdessä myös tekniikkaohjeet. Itse käytän myös tarvittaessa hyllystä löytyvää Otavan suurta ompelukirjaa, josta löytyy perusteelliset kuvalliset ohjeet.

  VastaaPoista
 2. Kiitokset kommenteistanne!

  Tanja, sinä olet minua niin paljon taitavampi ja huolellisempi ompelija että tuskin kompastuisit samoihin ongelmiin kuin minä :-) Kannattaa ehdottomasti kokeilla. Ei muuta kuin etsiskelemään sopivia karkkipapereita... :-) Mun ihan ykkössuosikkikarkkipussi olisi kyllä Fazerin Parhaiden Lakta-papereista tehty... Toisaalta jos tekisi sekaisin kaikista Fazerin Parhaista, niin ei tarvitsisi pohtia tuota kohdistusongelmaa lainkaan... Hmmmm.. Ehkä sittenkin vielä joskus? :-D

  VastaaPoista
 3. Hei Virpi, täytyi tietysti heti tulla kurkkaamaan, mitä sinun blogistasi löytyy. Tätä kurssijuttua oli hauska lukea: tiedän seuraavalla kerralla karkkipaperipussukkaa opettaessani, mihin ensikertalainen saattaa kompastua :)

  VastaaPoista
 4. Hei Hannele,

  kiva kun tulit vastavierailulle blogiini! Ja kiitokset vielä hauskasta ja hyödyllisestä kurssista. Narukulhoa ajattelin jossain vaiheessa kokeilla... nämä helteet vaan eivät oikein houkuttele keskittymään sisällä mihinkään suuritöiseen :-)

  Olen itse aika aloittelija ompelijana ja hiukkasen kärsimätön luonteeltani; nämä ehkä selittävät tuskastumiseni karkkipussin parissa ;-) Nyt kun aikaa on kulunut, voisin hyvinkin yrittää uudestaan. Vai pitäisiköhän sittenkin kehitellä jotain kaikista niistä farkuista, joita olen kangaslaatikoihini vuosien varrella säilönyt...

  VastaaPoista