10.2.2009

Arjen helpottajat

Erästä keskisuomalaista ex-huippu-urheilijaa mukaillen arkielämä on ihmisen parasta aikaa. Niin kaiketi myös lapsiperheissä, vaikka arki-illat tuppaavatkin täyttymään kaupan kassajonossa seisomisesta, ruokakassien sisällön purkamisesta kaappeihin, nopeasti valmistuvien ja kaikille maistuvien ruokien ideoinnista, harrastuksiin kuskailusta, palautettavien kirjastonkirjojen etsiskelystä, keittiönpöydälle kasautuvien sanoma- ja aikakauslehtien kärräämisestä paperinkeräykseen... ja loputtomasta pyykkäämisestä.
















Tulppaanien hehkua Valon päivänä


Rakastan kaikenlaisten listojen laatimista (ruokaostoslistojen tekeminen tosin on delegoitu asian paremmin hallitsevalle yhtiökumppanille), aikataulujen yhteensovittelua ja asioiden luonnostelua kynän ja paperin kanssa muistilapuille. Perheellämme on ollut jo joitakin kuukausia käytössä viikkolukujärjestys, josta löytyvät kaikkien perheenjäsenten vakiomenot ja johon kirjataan ylimääräisiä juttuja sitä mukaa kun niitä tulee eteen. Toistaiseksi palapeli on vielä melko helposti hallittavissa, mutta kuinkahan sitten käy kun perheessä on useampi koululainen erilaisine aamu- ja iltapäiväkuvioineen...
Esimerkkinä listoista oma suosikkiarkiruokieni lista - nämä lapsiperheen herkut syntyvät nopeasti tai valmistuvat vaivatta ja niihin on lähes aina aineksia valmiina:

1. Cannellonit jauhelihakastikkeella/pekonikastikkeella/kalakastikkeella. Cannellonipaketin kyljessä on hyvä peruskastikkeen ohje, mutta harvoin sitä tulee ihan tarkkaan seurattua, muunteleminen on vaivatonta.
2. Jauhelihakastike ja spagetti. Jauhelihakastikkeen saa helposti maustettua tomaattikeittoaineksilla.
3. Makkara/nakkikastike ja perunat. Olen surkea kastikekokki, joten oikaisen ja käytän valmiita kastikeaineksia (ruskea-, kerma- ja kalaruuille tillikastike).
4. Sosekeitot. Suosikkeja porkkana-bataatti ja parsakaali-kukkakaali. Mausteeksi yrtti- tai kasvisliemikuutio ja maustettua crème fraichea.
5. Broilerin koipi-reidet ja cashew-pähkinäriisi. Marinadikaan ei haittaa koska suurin osa siitä jää nahkoihin.
6. Uunikala ja perunamuussi. Lohta, kirjolohta tai kuhaa purjo-kasvispedillä, päälle ruokakermaa.
7. Kinkkupasta. Tomaattisena tai kermaisena.
8. Broileria ja nuudeleita/couscousta. Joko kastiketta suikaleista tai leikkeitä kasarissa/uunissa.
9. Kalakeitto. Tuoretta tai pakastekalaa, katkarapuja, perunaa, porkkanaa, sipulia. Liemeen ruokakermaa ja kurkumaa tuomaan aurinkoista väriä.
10. Ateria talon tapaan. Yhdistellään edellisistä päivistä jääneitä ruuanloppuja luovasti...


Kanakeitto auttaa tunnetusti niin flunssaan kuin vatsavaivoihinkin. Oma viimeviikkoinen vatsapöpöni nujertui lopullisesti kun tarjoilin sille lautasellisen höyryävän kuumaa kanapataa.

















Kanapata kaapin antimista
1 1/2 dl vihreitä linssejä (huuhdottuna; liotus nopeuttaa kypsymistä muttei ole välttämätöntä)
5 dl vettä
1/2 pussillista Mexicana-keittoaineksia
1 pieni sipuli
n. 5 dl paloiteltua kypsää broileria
2 isoa perunaa*
1 rkl kermakastikeaineksia (tai muuta suurustamiseen sopivaa)
2 tl kuivattua persiljaa
(suolaa, mustapippuria)
*käytin edelliseltä aterialta jääneitä kypsiä perunoita

Huuhtele linssit ja kumoa ne kiehuvaan veteen. Kun vesi kiehuu uudelleen, lisää pilkottu sipuli ja keittoainekset. Sekoita kunnolla. Keitä linssit hiljalleen lähes kypsiksi. Lisää paloiteltu broileri ja pilkottu peruna, kuumenna kunnolla. Tarkista maku, lisää tarvittaessa mausteita maun mukaan ja suurusta, jos liemi on mielestäsi liian laihaa. Koristele kuivatulla persiljalla.

Arjen vastapainoksi vähän juhlafiilistä: pikku prinsessamme sai eilen ikioman kruunun. Aineksina kuparinauha (leveys n. 1 cm), kuparilanka, puiset helmet ja pienet kili-kili-kellot.

2 kommenttia: