23.2.2009

Herkuttelua viikonloppuna

Hiihtolomalaisia hemmoteltiin pitkin viikkoa upeilla ulkoilusäillä, joten lomaviikko sopi päättääkin herkkuruuilla hemmotteluun. Perjantai-illan päivälliseksi nautiskelimme lohirullia keitettyjen perunoiden ja salaatin kera.


















Lohirullat purjopedillä

iso lohifilee*
suolaa
sitruunapippuria
kuivattua tilliä
maustettua crème fraichea (esim. sipulinmakuista)
n. 10 cm:n pätkä purjoa
rypsiöljyä
2 dl vettä

* 900 g riittää hyvin 6-henkiselle perheellemme ja siitä jää vielä yhden aikuisen lounasannos


Poista lohifileestä ruodot ja leikkaa filee mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Ripottele viipaleiden päälle suolaa, sitruunapippuria ja tilliä. Laita jokaiselle viipaleelle teelusikallinen crème fraichea. Kääri viipaleet rullalle ja kiinnitä cocktail-tikulla. Halkaise purjo, pese hyvin ja leikkaa ohuiksi suikaleiksi. Kuumenna öljy kasarissa ja kuullota purjosuikaleita hetki. Kaada vesi kasariin, anna kiehahtaa. Lisää halutessasi vähän suolaa ja muita mausteita – jätin tämän tekemättä koska aavistelin, että lohirullien täytettä valuu kuitenkin runsaahkosti liemen sekaan. Asettele lohirullat kasariin, kypsennä miedolla lämmöllä muutama minuutti. Kääntele rullia varovasti jotta ne kypsyvät tasaisesti joka puolelta.

Lauantai-illan herkkuruokana söimme hirvenpaistia, uunijuureksia, perunoita ja salaattia. Olemme sikäli etuoikeutetussa asemassa, että isäni harrastaa metsästystä ja kalastusta joten saamme aina mummolassa vieraillessamme mukaan kylmälaukullisen lihaa, jauhelihaa, kalaa ja marjoja. Hirvenpaistin mehevyydestä erityiskiitos lihamestarille, joka otti paistin pois uunista juuri oikealla hetkellä.


















Hirveä lisukkeineen

600-700 g hirven paistia*

marinadi:
3 dl maustamatonta jogurttia
1 rkl soijakastiketta
2 rkl oliiviöljyä
2 helmisipulia (tai yksi tavallinen)
2 valkosipulinkynttä
1 rkl kuivattua timjamia
1 rkl kuivattua persiljaa

*meillä oli onni herkutella oikein mureaksi riiputetulla vasan paistilla



Pilko sipulit hienoksi. Sekoita marinadin ainekset kulhossa. Anna lihakimpaleen marinoitua jääkaapissa noin neljä tuntia (kääntele välillä). Ota liha huoneenlämpöön puolisen tuntia ennen paistamisen alkua. Tökkää paistomittari lihakimpaleen paksuimpaan kohtaan. Paista 175 °C:ssa kunnes sisälämpötila on n. 60 °C.

Hirven kanssa samanaikaiseseti kypsyivät

Hunajaiset uunijuurekset

6 keltajuurta
n. 200g bataattia
2 helmisipulia (tai yksi tavallinen)
1 iso valkosipulinkynsi
1 rkl kuivattua kirveliä
1 rkl juoksevaa hunajaa
suolaa
pippuria
oliiviöljyä
2 rkl vettä

Voitele uunivuoka oliiviöljyllä. Kuori juurekset ja pilko sopiviksi annospaloiksi. Bataatti kypsyy keltajuurta nopeammin, joten bataatinpalat voivat olla vähän isompia kuin keltajuuret. Pilko sipulit ja valkosipulit ja sekoita juurespalojen kanssa vuoassa. Ripottele päälle suolaa, pippuria ja kirveliä. Valele päälle vielä 1-2 rkl oliiviöljyä sekä 1 rkl juoksevaa hunajaa. Varmuuden vuoksi lisäsin vuokaan vielä pari ruokalusikallista vettä, etteivät kasvikset kuivu liikaa.



1 kommentti: