26.10.2010

Taistelua talvea vastaan

Tälle viikolle on lupailtu lumisadetta Etelä-Suomeenkin, joten on korkea aika aloittaa valmistautuminen kylmään vuodenaikaan. Eilen vietin syyslomapäivää lasten kanssa, ja käytin päivän hyödyllisesti korjausompelemalla edellisen talvikauden vaatteita. Pipot olivat jostain syystä venähtäneet alareunastaan pesussa, joten pujottelin niihin ihan ohuet mustat kuminauhat tuomaan napakkuutta. (Yksi pipoista vilahtaa täällä, kuvia viime vuodelta täällä ja täällä.)

Musta merinovillainen neuletakkini koki viime talvena tylyn kohtalon ja kutistui liian lämpimässä vesipesussa. Minun päälleni se ei enää mahtunut, mutta tyttösistä vanhemmalle se on juuri sopivan kokoinen, vain hihat ovat hivenen liian pitkät. Neuletakki kaipasi kuitenkin pientä piristystä, joten kirjoin siihen muutamia kukkasia koristeeksi. Väritoivomus oli yksinkertaisesti "mitä tahansa muuta paitsi pinkkiä". Vaaleanpunainen kausi alkaa selvästikin olla esikoiselta kohta ohi :-)Mitä kylmemmäksi sää tulee, sitä tuhdimpaa ja lämmittävämpää ruokaa tekee mieli. Uunimakkaraa ei tulisi mieleenkään kokkailla kesällä, syksyllä ja talvella se kyllä maistuu oikein hyvin.

Uunimakkara
(6:lle nälkäiselle syöjälle)

2 pakkausta HK:n sinistä
pari valkosipulinkynttä
suolakurkkua
juustoa (esim. punaleima-Emmental)Poista makkaroista kuori, puolita lenkinpuolikkaat ja tee niihin 4-5 viiltoa. Laita viiltoihin juustonpaloja, suolakurkkua ja ohuita valkosipuliviipaleita. Lorauta uunivuokaan öljyä ja aseta makkarat täytteineen vuokaan (halutessasi voit kypsentää makkarat esim. kasvispedillä). Paista 200-asteisessa uunissa kunnes juusto on sulanut ja makkarat ovat saaneet väriä. Tarjoile perunamuussin kanssa.

1 kommentti: